Ëmbëlsira nga çokollata dhe bajamet
-Ëmbëlsira nga çokollata dhe bajamet
Nevojiten:
* 2 lugë bajame të bluara
* 100 gr çokollatë për zierje
* 3 lugë
kafe turke të fortë
* 2 lugë miell
* 70 gr sheqer i kafenjtë
* 3 vezë
* gjalpë
Për lyerje: 70 gr çokollatë për zierje, 1 dl ajkë
të ëmbël, 2 lugë kafe turke të fortë, 4 toptha akullore vanilje.
Përgatitja:
Katër këllëf ëmbëlsirash lyhen me gjalpë ndërsa fundin dhe anët lyeni me
bajame të bluara. Çokollatën e copëtoni, e përvëloni me kafe dhe e lini të
shkrihet ngadalë. Pastaj i shtoni miellin, gjysmën e sheqerit dhe të kuqtë e
vezëve. Të bardhtë i tundni mirë bashkë me sasinë tjetër të sheqerit, derisa të
formohet një shkumë e fortë.
Shkumën ia shtoni masës me çokollatë e miell, duke e përzier ngadalë nga
fundi deri në sipërfaqe. E tërë masa ndahet në katër këllëfët e përgatitur (me
gjalpë e bajame), mbulohen me foli dhe lihen në temperaturë të dhomës të
qëndrojnë rreth 1 orë. Futen në furrën e nxehur dhe piqen rreth 20 minuta,
derisa masa të mbushë këllëfin dhe të forcohet.
Në ndërkohë përgatitet yçi (masa për lyerje). Ajka nxehet deri në vlim, hiqet
nga zjarri, shtohet çokollata e thërrmuar dhe përzihen derisa të fitohet një
masë e lëmuar. Shtohet kafeja dhe përzihet përsëri. Pasi të jenë pjekur dhe
nxjerrë nga furra, ëmbëlsirat lihen të ftohen, rrotullohen në pjatat ku do të
shërbehen dhe sipër ju qitet yçi (masa për lyerje). Anash shtohet nga një topth
akullore nga vanilja dhe ndonjë kokërr bajame.
Eni LAMO