Si të bëhesh lider?

Pubblicato il da EFESS

lider.jpg

Karakteristikat qe i duhen nje njeriu per te qene nje lider i suksesshem:

·        Besim ne kapacitetet e tij, pra asnje dyshim ne objektivat qe do qe te harrije.

·        Te jete i besueshem dhe te kete kredibiletet qe te cojn ne nje vleresim per figuren e tij.

·        Nje doze te mire psikologjie per te kuptuar dhe per te komunikuar me te tjeret.

·        Moralitet prati, qe do te thote koerence per te ndjekur rregullat. Nje kapo mafia mund te jete nje leader sepse ai vet ndjek disa rregulla.

·        Iniciativa motivuese, domethene kapacitetin per te reaguar, duke realizuar objektiva qe jane shume te deshirueshme nga seguacet e tij.

Pergjigjja e pyetjes “lider lindet?” ne baze te pikave te mesiperme duket negative, por ketu pyetja duhet te behet negative:eshte e vertet qe ka persona qe nuk do behen lider asnjehere?

Personalisht jam i bindur qe leaderi eshte i lidhur me rethanat, mjafton qe te jete e qarte rrethana per te cilen ti do qe te jesh leader. Ja arsyeja per te cilen eshte e mira qe te jesh i ridimensionuar ne pune:sepse mund te jesh nje leader shume i mire ne nje rrethane pune dhe ne nje rethane tjeter te jesh vetem nje ndjekes i thjesht.

Problemi i vertete eshte qe shume here ne nuk harrijme te zgjedhim nje rrethane ku mund te jete e arsyeshme qe disa njerez te jene ne menyre “te  natyrshme” me te favorizuar sesa te tjere. Por eshte e vertete edhe qe ne te rrisim ledersi-in qe eshte brenda nesh dhe qe duhet pare si nje cilesi e personalitetit, ne pjesen e kostitucionit ashtu edhe ne pjesen e mesuar

 

Rruga e gabuar

 

 

§  Èshte ajo qe ofrohet ne shkollat per t’u bere leadership (sic psh. PNL, por edhe shkolla te tjera te formacionit qe organizojne bizneset e medha ne boten perendimore) ku nuk behet gje tjeter, vecse kerkohet:

§  Te pompohet autostima e subjektit per te bere te mundur qe te realizohet pika 1;

§  Te motivohet subjekti deri ne ate pike qe fale disa sforcove te realizoje piken 2

 

Nese subjekti ne fjale eshte ai qe ne quajme “nje djale i mire” qe ka nje moralitet (shpesh ne kuptimin me te thjeshte te fjales) atehere pika 4 eshte vete brenda.

Keto shkolla, per fate te keq, nuk ndihmojne subjektet per nje njohje psikologjike te botes, dhe as nuk pilotojne entuziazmin karshi nje iniziative kostruktive. Keshtu qe rezultati eshte vetem pak suksese te paketa, subjekti ndeshet me nje bote, te cilen ai nuk e ka kuptuar dhe ne te cilen ai nuk realozon dot endrrat e tij. Dhe i bje qe jete nje “Fantozzi” i ri…

Rruga e drejte

 

Sigurisht qe disa personalitete kane pak mundesi per te qene lider

§  Atij qe i mungon deshira, qe eshte debel dhe qe nuk ka forcen e duher sepse “kostitucioni” nuk ja

§  Ai qe eshte i turpshem eshte skllav i turpit te tij dhe behet debel ne syte e te tjereve dhe ky eshte nje motiv per te mos qene i prere per tu bere leader.

§  Ai qe mbijeton nuk mund te realizoje kurre rezultate te dukshme ndaj bje qe ne piken 2

§   

§  Ai qe eshte i pavendosur, ka si karakteristik pavendosshmerine ndaj nuk mund te jete leader sepse nuk di te vendose.

§  I pakenaquri nuk mund te jete asnjehere i besueshem kundrejt seguaceve te tijsepse nuk di te transmetoje siguri

§  I tjeshti eshte shume i percipte per te thithur te gjithe drite hijet per te drejtuar cdo situate

Le te shohim pra, se si je njeri i ekuilibruar ka ne menyre te natyrshme disa nga kerkeset sepse ka kuptuar ne menyre perfekte nature qe e rrethon, eshte i forte, ka autostime, ka nje moralitet koerent etj etj. Ndoshta ka edhe besueshmeri ne ate qe ben, praktikisht eshte nje subjekt i ekuilibruar  dhe ka te gjitha piket qe shkollat e lidership-it kerkojne t’i mesojne nxenesve te tyre.

veritable-liders-300x225.jpg

Avantazhet e te qenurit lider

 

Kundrejt “lumturise “, te qenurit Leader mund te jete lehtesuese sic  jane pasuria dhe suksesi, por eshte teresisht e gabuar qe me patjeter “lider” do te thote te jeshe i lumtur. Mjafton qe te kutojme ketu diktatoret ose bosat mafioze qe jane shembuj te mirfillte lidership por qe asnje, shpresojme, te mos i kete zili. Eshte, ne fakte, e mundur qe personalitete jo te ekuilibruara te jene lider te mire.

Ne jeten e  perditeshme, te ushtrosh leader-in qe eshte brenda teje ne rrethin tend (rrethi shoqeror, hobi, vendi i punes etj), mund te jete e pelqyeshme dhe stimuluese, deri sa pesha e te qenit leader te mos dale siper avantazheve te tua.

 

 Eralda Zito

 

Con tag Politike

Commenta il post